Tarih : 30.05.2022
Kategori : HABERLER
Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO Türkiye Millî Komitesi, TÜRKSOY ve Müzeler Åžube MüdürlüÄŸümüz iÅŸ birliÄŸinde Türk Dünyası Müzeleri BuluÅŸması’nın açılış töreni, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Açılışın töreninde konuÅŸan Bursa BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Alinur AktaÅŸ, geniÅŸ bir coÄŸrafyada yaÅŸayan Türk halkları arasındaki kültürel baÄŸları güçlendirmeyi ve Orta Asya ile Balkan coÄŸrafyasındaki müzelerde gerçekleÅŸtirilen somut olmayan kültürel miras çalışmalarını katılım, aktarım ve eÄŸitim baÅŸlıkları altında deÄŸerlendirerek müze profesyonellerine örnek çalışmalar oluÅŸturmayı amaçladıklarını söyledi.
Barış Kültürü Enstitüsü BaÅŸkanı Ordinaryüs Prof. Engel Tagirov, en büyük uluslararası araÅŸtırma projesi olan Form 2022’nin sonucu için gösterdiÄŸi yüksek diplomasi ve cesaret örneÄŸi için Bursa BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Alinur AktaÅŸ’a Fahri Profesörlük unvanı verdi.
Somut olmayan mirasa katkı
Bu noktadan hareketle toplantının baÅŸlığını ‘Türk Dünyası Müzelerinde Somut Olmayan Kültürel Miras’ olarak belirlediklerini kaydeden BaÅŸkan AktaÅŸ, “Türkiye’nin yanı sıra Türk dünyası ülkelerindeki müzecilerin ve akademisyenlerin büyük ilgisi ve katılımı, bu toplantının gerekliliÄŸini bize bir kere daha göstermiÅŸtir. Ayrıca oturumların ardından gerçekleÅŸecek olan TÜRKSOY Müzeler BirliÄŸi toplantısına da Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan ve MoÄŸolistan gibi ülkelerdeki seçkin müzelerin müdürleri ile ülkelerin bakanlık temsilcileri katılacak. Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM), 2007 yılında müzecilik tanımına somut olmayan kültürel mirası ekleyerek, bu mirasın müzelerde bütünsel bir biçimde korunmasını ve aktarımını teÅŸvik eden bir yaklaşım izlemiÅŸtir. Bu tarihten itibaren dünyada müzeler, yalnızca eserlerin sergilendiÄŸi yerler olmanın ötesinde somut olmayan kültürel mirasın korunması ve yaÅŸatılmasına yönelik yürütülen etkinlikleri içeren çalışmalara daha fazla yer vermeye baÅŸlamıştır. İki gün sürecek toplantıların ardından alınacak kararların ve ortak miras üzerine yapılacak sunumların hem Bursa’mızda somut olmayan kültürel miras çalışmaları yapan müzelerimize hem de Türk dünyası müzelerine fayda saÄŸlaması en büyük temennim” diye konuÅŸtu.
Önemli sorumluluk
İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer de kültürel mirasın korunmasının kendilerine yüklenen en önemli görevlerden biri olduÄŸunu ifade etti. Somut ve somut olmayan mirasın geleceÄŸe aktarılmasının önemine deÄŸinen Özer, “YediÄŸimiz, içtiÄŸimiz, giydiÄŸimiz, yemek kültürümüz, kıyafetlerimiz, müzik tarzımız, yaÅŸam biçimimiz bunların tamamı aslında bizim binlerce yıldır biriktirdiÄŸimiz kültürümüzü oluÅŸturuyor. Bize yüklenen sorumluluk ve görev, binlerce yıllık bu kültürel mirası geleceÄŸe taşımak. Bu konuda hazırlanan ve var olan en önemli unsur da müzelerimiz. Çünkü biz o kültürel mirası hem müzelerimizde koruyoruz hem de yaÅŸatmak suretiyle aynı zamanda geleceÄŸe taşıyoruz” dedi.
TÜRKSOY Kırgızistan Temsilcisi Kanat Mambetaliye de müzeler sayesinde atalardan kalan mirası koruyarak gelecek nesillere aktardıklarını kaydetti.
BaÅŸkan AktaÅŸ’a Fahri Profesörlük
Toplantının sonunda, Tataristan Kazan’da bulunan UNESCO Barış Kültürü Enstitüsü BaÅŸkanı Ordinaryüs Prof. Engel Tagirov sahneye çıktı. Tagirov, en büyük uluslararası araÅŸtırma projesi olan Form 2022’nin sonucu için gösterdiÄŸi yüksek diplomasi ve cesaret örneÄŸi için Bursa BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Alinur AktaÅŸ’a Fahri Profesörlük unvanı verdi. Form 2022’nin sonucu için gösterdiÄŸi çaba nedeniyle BaÅŸkan AktaÅŸ’a teÅŸekkür eden Tagirov, “Bu hareket, kültürler ve medeniyetler arasındaki kardeÅŸlik iliÅŸkilerini güçlendirmeye hizmet etsin” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Tagirov, daha sonra Fahri Profesörlük Diplomasını BaÅŸkan AktaÅŸ’a takdim etti.
Program sonunda Gürcistan Borçalı’dan Aşık Nargile Mehtiyeva, Tataristan’dan Gulnara Khayrulina ve Ulukök Türk Dünyası Müzikleri TopluluÄŸu, mini bir konser verdi.