• Anasayfa
  • Haberler
  • Bursa'da cenin ve organları sergileyen müze! Hiç boş kalmıyor, duyan geliyor..
Bursa'da cenin ve organları sergileyen müze! Hiç boş kalmıyor, duyan geliyor... (ÖZEL HABER)
 
İlk Osmanlı hastanesi, ilk tıp okulu ve ilk memleket hastanesine ev sahipliği yapan Bursa, Sağlık Tarihi Müzesi ile tıp tarihine ışık tutuyor. Pınarbaşı Mahallesi'ndeki 150 yıllık Yerkapı Konağı'nda kurulan müzede yer alan cenin ve organ bölümü ile 100 yıllık eczane ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor.
 
Bursa'da cenin ve organları sergileyen müze! Hiç boş kalmıyor, duyan geliyor... (ÖZEL HABER)
 
 
Osmanlı döneminde Yıldırım Bayezid Külliyesinde kurulan Darüşşifa'dan 100 yıllık eczane canlandırmalarına hatta cenin ve organların bile sergilendiği Bursa Sağlık Tarihi Müzesi'nin oluşumu 7-8 yıl öncesine dayanıyor.
 
Pazartesi günü hariç haftanın diğer 6 günü saat  09.30 - 17.30 arası kapılarını ziyaretçilere ücretsiz olarak açan Bursa Sağlık Tarihi Müzesi, neredeyse hiç boş kalmıyor. Öğrenci ve araştırmacıların faydalanabileceği kütüphane ve çalışma alanının da bulunduğu müze, günümüz tıbbının yanı sıra Osmanlı dönemi tıp tarihine de ışık tutuyor.
 
Bursa'nın ünlü hekimlerine ait tıbbi alet ve kimliklerin, hastalıklı organların, sağlık alanındaki gelişmelerin anlatıldığı panolar ve canlandırmalarla sağlık hizmetinin vazgeçilmez unsurlarından eczacılığın gelişimini de somut örneklerle misafirlere sunuyor.
 
Müze Sorumlusu yaptığı açıklamada misafirlerin yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını belirterek, "Müzemizde 100 yıla yakın tarihi olan bir eczanenin canlandırması mevcut hatta o eczanenin sahibi hala hayattadır.  En çok ilgi çeken bir diğer kısım ise cenin örnekleri, adli tıp ve patolojiden aldığımız organların koruyucu bir kimyasallarla sergilendiği bölüm. Şimdiye kadar  ameliyatlarda kullanılmış sağlık malzemeleri, diş hekimlerinin kullanmış olduğu malzemeler ve gözle ilgili ayrı bir bölüm ve dahası. Protez diş, ilaç şişeleri, sağlık karneleri, reçeteler gibi yüzlerce objeyle müzemiz sağlık tarihinin aynası olmuştur" dedi.
 
 
Bunu Paylaş: