Anasayfa / Bursa Kent Müzesi
Bursa Kent Müzesi
Hünkar Köşkü Müzesi
Karagöz Müzesi
Merinos Enerji Müzesi
Merinos Tekstil Sanayi Müzesi
Bursa Göç Tarihi Müzesi
Bursa Vakıf Kültürü Müzesi
Bursa Yaşam Kültürü Müzesi
Muradiye Kuran ve El Yazmaları Müzesi
Muradiye Mezar Taşları Müzesi
Aktopraklıkhöyük Arkeopark Açık Hava Müzesi
Zindankapı
Aksu Köyü Müzesi
Belenören Müzesi
Karıncalı Müzesi
Cumalıkızık Müzesi
Müze Misyonu
Bursa Kent Müzesi kentin kültürel, tarihsel, sosyal ve ekonomik zenginliÄŸini tanıtmak ve yarının kentlilerine yol gösterebilmek amacındadır. Bu amaç doÄŸrultusunda, Bursa ile ilgili her türlü belge, eÅŸya, kitap, görsel malzeme, ses ve görüntü kayıtlarını bünyesinde bulundurmak, bu verilere dayalı geçici ve sürekli sergiler düzenlemek, modern müzecilik anlayışının gerektirdiÄŸi vizyonda ziyaretçi ile karşılıklı iliÅŸkiye dayalı interaktif bir ortam oluÅŸturmak amacıyla Bursa BüyükÅŸehir Belediyesi bünyesinde kurulan bir kültür birimidir.
Bina Tarihçesi
Müze binası 1926 yılında adliye binası olarak yapılmıştır. Bina, 75 yıl boyunca Bursa Adliyesi olarak görevini sürdürmüÅŸtür. 2001 yılında Bursa BüyükÅŸehir Belediyesi ile Adalet Bakanlığı arasında imzalanan bir protokolle bina Bursa BüyükÅŸehir Belediyesi’ne devredilmiÅŸ, 14 Åžubat 2004 tarihinde Bursa Kent Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.
Müze İçeriÄŸi
Müze üç kattan oluÅŸmaktadır. Zemin katın ilk galerisi “Uygarlıklar Kenti Bursa” adını taşımaktadır. Kronolojik bir anlatım olan bu galeride Bursa ve çevresinde oluÅŸan ilk uygarlıklardan, Osmanlı Dönemi’ne ve KurtuluÅŸ Savaşı yıllarına uzanan Bursa tarihi ile ilgili bilgiler aktarılmaktadır. İkinci galeri ise “ÇaÄŸdaÅŸ Bursa” adını taşımaktadır. Bu galeride; Cumhuriyet Dönemi’nde yeniden biçimlenen kentin günümüze kadar geçirdiÄŸi evreler anlatılmaktadır.
1. kattaki “YaÅŸam ve Kültürüyle Bursa” isimli tematik galeride Bursa’ya damgasını vurmuÅŸ isimler, kentin unutulmuÅŸ ya da unutulmaya yüz tutmuÅŸ gelenek ve görenekleri, alışkanlıkları anlatılmaktadır.
Müzenin bodrum katında “El Sanatları Çarşısı, İpek Kenti Bursa ve Üreten Bursa” bölümleri yer almaktadır. El Sanatları Çarşısı’nda kumaÅŸçı, arabacı, nalbant, saraç, semerci, yemenici gibi dükkanların özgün dekor ve canlandırmaları yer almaktadır.
Müzede ayrıca üç geçici sergi salonu bulunmaktadır. Bu salonlardaki sergiler farklı periyodlarla yenilenerek müze ziyaretçilerinin izlenimine sunulmaktadır.
Ayrıca, mini konferans ve film salonu olarak kullanılan 50 kiÅŸilik “Etkinlikler Salonu” ve atölyelerinin yapıldığı “EÄŸitim Atölyesi” bulunmaktadır
Adres: Hocaalizade Mahallesi, Atatürk Cad. No:8, 16010 Osmangazi/Bursa
Telefon: (0224) 716 37 90
Ziyaret Saatleri: 09:30-17:30