Anasayfa / Bursa Yaşam Kültürü Müzesi
Bursa Kent Müzesi
Hünkar Köşkü Müzesi
Karagöz Müzesi
Merinos Enerji Müzesi
Merinos Tekstil Sanayi Müzesi
Bursa Göç Tarihi Müzesi
Bursa Vakıf Kültürü Müzesi
Bursa Yaşam Kültürü Müzesi
Muradiye Kuran ve El Yazmaları Müzesi
Muradiye Mezar Taşları Müzesi
Aktopraklıkhöyük Arkeopark Açık Hava Müzesi
Zindankapı
Aksu Köyü Müzesi
Belenören Müzesi
Karıncalı Müzesi
Cumalıkızık Müzesi
BURSA YAŞAM KÜLTÜRÜ MÜZESİ
18.yy Geleneksel Tük Mimarisinin güzel bir örneği olan bu tarihi konak ,Bursa’da deri tabakhaneleri olan ve Bursa’ya ilk trikotaj makinelerini getiren Hasan Eşref Efendinin ailesi için yaptırmış olduğu bir yapıdır. Ardından Bursa Büyükşehir Belediyesine geçen bu tarihi konağın restorasyonu aslına uygun olarak yapılmış olup 2018 yılında Bursa Yaşam Kültürü Müzesi olarak Bursa’ya ait değerlerin yaşatılması tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına Bursa’ya kazandırılmıştır.
YAŞAM KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN EN ÖNEMLİ UNSURLAR; GELENEKLER VE GÖRENEKLERDİR.
Bursa’nın geleneksel yaşam kültüründe unutulmakta olan örf ve adetlerin canlandırmalarla anlatıldığı müzede aynı zamanda geleneksel hayatta kullanılan objeler ve sahnelerde izlenime sunulmuştur. Tarihi bu konakta çeyiz geleneğinden sünnet adetlerine, misafir ağırlamadan hacı tehniyelerine , hamam kültüründen Gezek kültürüne kadar Bursa’nın yaşam kültürünü yansıtacak pek çok konu işlenmiştir. Yapının hem sofa hem de odalarında yaşayan müze anlayışıyla geçmişi yansıtan etkinlikler bu alanlarda yapılmaktadır.
YAŞAYAN MÜZE
Yaşayan Müze geçmişimizin zengin ve köklü kültürünü ziyaretçilerine göstermenin ötesinde ziyaretçisine bu kültürü uygulama ve yaşatma olanağı vermektedir. Masalcı nine ile masal diyarına yolculuk , unutulmaya yüz tutmuş sokak oyunlarının canlandırılması , drama ile nostaljik bir gezinti ve geleneksel Gezek gecesi eski yaşam kültürünü anlatan ve bu müzede yaşatılan en önemli etkinliklerdir.
HASAN EŞREF EFENDİ KONAĞI
Ahşap ve kagirden oluşan bu tarihi yapı , sofa (salon) ve sofaya açılan odalar şeklinde tasarlanan Geleneksel Türk evi plan tipinde olan , bodrum kat üzerine iki kat olarak 158 m2 taban alanı üzerine inşa edilmiştir. Hasan Eşref Efendi’nin (Ö.1927) Emine Hanım ile evliliğinden Hacer ve Ömer isimli iki evladı olup eşini de genç yaşta kaybetmiştir .Hasan Eşref Efendi vefat ettiğinde kızı 18 oğlu ise 16 yaşındaydı.Kızı Hacer Hanım bu konakta Burdurlu bir doktor ile evlenmiş ve iki çocuk ( Ece , Eşref ) dünyaya getirmiştir. En son Hacer Hanımın 1986 yılındaki vefatına kadar bu konakta ikamet ettiği bilinmektedir.
Adres: Alipaşa Mahallesi 3. Başar Sok. No:9 16040 Osmangazi/Bursa
Telefon: (0224) 716 37 80
Ziyaret Saatleri: 09:30-17:30