Yükleniyor...

Merinos Enerji Müzesi

Anasayfa / Merinos Enerji Müzesi

Merinos Enerji Müzesi

SÜMERBANK’IN GÖZDESİ MERİNOS KURULUYOR

Cumhuriyet’in ilk yıllarında özel sektör,sermaye ve teknoloji açısından hiç yeterli deÄŸildi ve sanayi sektörleri ancak kamu eliyle oluÅŸturulabiliyordu. Bu yıllarda Sümerbank’ın öncelikleri pamuk ve yünlü dokuma sektörleri oldu. Sümerbank’ın Bursa’da kurmayı planladığı fabrikanın adı “ince uzunca yün” anlamına gelen “Merinos” oldu.

Bursa’ya yeni bir çehre kazandıracak olan bu dev tesis için önce bir senaryo hazırlandı. Avusturalya’dan gelen yapağı önce iplik, sonra da yünlü kumaÅŸa dönüÅŸecek, ileri aÅŸamada merinos koyunu üretimiyle yapağı da Bursa ve çevresinde elde edilecekti. Bursa’nın tercih edilmesinin nedenleri başında, koyun yetiÅŸtiriciliÄŸi ve bu tür üretimler için ideal olan doÄŸal kaynak sularıydı.

GAZİ MUSTAFA KEMAL AÇILIÅžI ANAHTARLA YAPTI

BaÅŸvekil İsmet İnönü’nün 28 Kasım 1935 tarihinde temelini attığıMerinos Fabrikası’nın binaları, yüklenici Nuri DemiraÄŸ’ın çabaları ile kısa sürede yükseldi. Deneme üretimleri ve hazırlıkları tamamlandıktan sonra, 1 Åžubat 1938’e gelindi…

Mustafa Kemal Atatürk önce Gemlik’te Suni İpek Fabrikası’nı açtı ve ardından Merinos Fabrikası için Bursa’ya geçti. Ulu Önder Atatürk 17. ve son kez Bursa’ya gelmiÅŸti. Ertesi gün, yani takvimler 2 Åžubat 1938’i gösterirken Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu dev kuruluÅŸu o günün gelenekleri dışında kurdele kesmek yerine, kapıyı anahtarla açarak hizmete açtı.

Açılış töreni sırasında konuÅŸma yerine ÅŸeref defterinin ilk sayfasına anlamlı cümleler yazan Mustafa Kemal Atatürk, Merinos’un Bursa bölgesi ve Türkiye için önemli olduÄŸunu belirterek, ülkenin büyük bir ihtiyacını karşılayacağını vurguladı.

“ Sümerbank Merinos Fabrikası, çok kıymetli bir eser olarak milli sevinci artıracaktır. Bu eser, yurdun, özellikle Bursa bölgesinin endüstri geliÅŸmine ve büyük milli ihtiyacın giderilmesine yardım edecektir. Eserin baÅŸarılmasından Ekonomi Bakanlığı’nı tebrik ederim. Sümerbank direktörlüÄŸüne teÅŸekkür ve fabrikayı gördüÄŸüm gördüÄŸüm gibi yüksek bilgi, tam düzenli idarede, direktörüne baÅŸarı temenni ederim.” “K. Atatürk”

Küresel iklim tartışmalarının sürdüÄŸü , teknoloji ile birlikte kirliliÄŸin hızla arttığı,dünya siyasetinin enerji hammadde bölgelerine kilitlendiÄŸi günümüzde , enerji konusu evrensel bir önem kazanmıştır. Bu noktada “Enerji Tarihi” ana temalı bir müzenin kurulması gerekliliÄŸi doÄŸmuÅŸtur. Bu nedenle Merinos Yünlü Dokuma Fabrikası’na ve kuruluÅŸundan 1973 senesine kadar Bursa’nın bazı bölgelerine elektrik üretimi saÄŸlayan Merinos Elektrik Santrali , 21. Yüzyılın çaÄŸdaÅŸ müzecilik anlayışına uygun olarak kurgulanarak , Bursa Merinos Enerji Müzesi’ne dönüÅŸtürülmüÅŸtür.

Bursa Merinos Enerji Müzesi , Bursa Merinos Yünlü Dokuma Fabrikası’na elektrik üretimi saÄŸlayan 3200 metrekarelik alana sahip elektrik santrali binasında 7 Eylül 2012 tarihinde açılmıştır. Müze tasarımı iki temel noktadan hareket eden bir kurgu ile ortaya çıkmıştır. Bunlardan birincisi tarihi öneme sahip atıl durumdaki makinelerin orijinal yapısının bozulmadan korunması , ikincisi ise elektrik santralinin bir müze olarak yaÅŸamasını saÄŸlayacak olan tasarımsal niteliklerin oluÅŸturulması olmuÅŸtur.

Müzede ; ElektriÄŸin , medeniyetin geliÅŸimi ve deÄŸiÅŸimi üzerindeki etkisinin yansıtılması hedeflenmektedir. Gündelik hayat ve sanayi üretim gereçleriyle elektrik enerjisi olgusunun önemini vurgulamak , müzenin bir baÅŸka amacı olmu, sergilenen objeler bu doÄŸrultuda seçilmiÅŸtir. Müzede elektrik santralinin gerçek iÅŸlerliÄŸinin yanısıra Bursa’da elektrik tarihi ; Dünya’da,Türkiye’de ve Bursa’da elektrik tarihi elektrik öncesinde kullanılan aydınlanma araçları ve elektrik enerjisinin üretim safhaları fotoÄŸraf , animasyon ve canlandırmalar ile aktarılmaya çalışılmıştır.

Permutit (Sıcak Su) Bölümü

ElektriÄŸin üretilmesi için suyun saflaÅŸtırılması amacıyla kullanılan on dört su tankının bulunduÄŸu bölümde ses ve ışığın , lazer ve sis ile birlikte tiyatral gösterimi bu bölümde yapılmaktadır.

    

Adres: Atatürk Kongre Kültür Merkezi Merinos Parkı Kuzey Kapısı BURSA
Telefon: 0224 716 37 23
Ziyaret Saatleri: 09:30-17:30