Sultan I. Murad Hüdavendigar Külliyesi

  • I. Murad Hüdavendigar tarafından 1363 - 1366 yılarında, Bursa'nın batısına hâkim tepeye inşa ettirilen külliyede; cami, türbe, medrese, imaret, çeşme ve hamam yer almaktadır. Roma ve Bizanslılar döneminden beri Bursa'nın kaplıca ve şifa merkezi olan Çekirge Semti'ndedir.

    I.MURAD HÜDAVENDİGÂR

    Sultan Murad 1359 yılında, babası Orhan Gazi'nin ölümünden sonra Osmanlı Devleti'nin başına geçmiştir. Halk arasında Anadolu'da daha çok "Gazi Hünkâr" ya da Hüdavendigâr, Balkanlar'da ise daha çok 'Sultan Murad' olarak anılmıştır. Gençliğini Bursa'daki medreselerde ilim adamları arasında, daha sonraki yılları ise sınır boylarında ve harp meydanlarında geçirmiştir.

    Hiç durmadan Rumeli'den Anadolu'ya, Anadolu'dan Rumeli'ye seferler yapan Sultan Murad, kardeşi Süleyman Paşa'nın Rumeli'de araladığı kapıyı sonuna değin açmıştır. 30 yıllık padişahlık döneminde 37 meydan savaşında bulunmuş ve hepsinde de galip gelmiştir.

    Edirne, Sultan I. Murad döneminde ikinci başkent olarak kullanılmıştır. Oğlu Yıldırım Bayezid'e Germiyan Beyi'nin kızını almış, kendi kızını da Karamanoğlu'na vermiş; Anadolu'da barış ve huzuru sağlarken topraklarını da genişletmiştir. Osmanlı bayrağının renk ve şekil açısından tasarımı ve resmen kabulü bu dönemde olmuştur.

    Osmanlı’nın ilk şehit sultanıdır. Kosova Muharebesi, Murad Hüdavendigar'ın son savaşı olmuştur. Sultan, savaş meydanında yaralılar arasında dolaşırken, Kral  Lazar’ın  damadı (bazı kaynaklara göre fedaisi) olan ve yaralılar arasında bulunan Sırp Miloş  Kopiloviç tarafından, 10 Ağustos 1389 tarihinde, 63 yaşında iken şehit edilmiştir. Sultan Murad'ın iç organları, şehit olduğu yere bir türbe yapılarak gömülmüştür. Bedeni ise Bursa'ya nakledilerek Çekirge’deki türbesine defnedilmiştir.

    I. MURAD (HÜDAVENDİGÂR) TÜRBESİ

    Yıldırım Bayezid tarafından miladi 1389 yılında inşa edilmiştir. Orhan Gazi'nin türbesinin planıyla aynıdır. 1854 yılındaki deprem sonucu türbenin tamamının yıkıldığı, sonradan temelleri üzerine bugünkü türbenin yapıldığı bilinmektedir.

    Türbede, Sultan I. Murad'ın etrafı pirinç parmaklıklı sandukasının yanı sıra oğlu Şehzade Yakup (1364 - 1389), torunu Emir Süleyman (öl. 1410) ve Emir Süleyman'ın oğlu Orhan’ın (1395 - 1429) sandukaları bulunmaktadır. Diğer sandukaların kime ait olduğu bilinmemektedir.

    I. MURAD (HÜDAVENDİGÂR) CAMİİ

    Sultan I. Murad tarafından 1365-1366 tarihinde inşa ettirilmiştir. Türk İslam mimarisindeki tabhâneli-zaviyeli camilerindendir. Yapının alt katı cami, üst katı ise medrese olarak düzenlenerek fonksiyonellik açısından mimari yapısıyla farklı bir tarz uygulanmıştır. Camiye girildiğinde tek katlı bir yapı gibi algılanmaktadır. Üst katta bulunan medrese öğrencileri için yapılmış odalar, iç mekândan bakıldığında görünmemektedir. Camide uygulanan iki katlı revak uygulaması başka hiçbir camide yoktur.

    I. MURAD (HÜDAVENDİGÂR) İMARETİ

    Hüdavendigâr Camii'nin batısındadır. Duvarları üç sıra tuğla, bir sıra moloz taş ile örülüdür. Kapı üzerindeki kitabeye göre yapı, 1906 yılında Sultan II. Abdülhamid tarafından kapsamlı bir onarım görmüştür. Halen mevcudiyetini koruyan imaret, bu gün sosyal ve kültürel amaçlı merkez olarak kullanılmaktadır.

    CIK CIK (GİR ÇIK) HAMAMI

    Hüdavendigâr Camii'nin doğusundadır. Caminin üst katında yer alan medrese talebelerinin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yapılmıştır. Bekar hamamı niteliğinde olup Gir Çık Hamamı olarak anılan hamam daha sonra zaman içerisinde Cık Cık olarak ifade edilmeye başlanmıştır.

     

    Adres: Hüdavendigar Mahallesi Hamam Caddesi Osmangazi/BURSA.

    Açılış Saatleri:

    Kış Dönemi: 08.00-18.00

    Yaz Dönemi: 08.00-20.00

  • İLETİŞİM BİLGİLERİ
    Müze Adı : Sultan I. Murad Hüdavendigar Külliyesi
    Adres : Çekirge, 22. Cami Sk. No:4, 16265 Osmangazi / BURSA
    Telefon :
    Whatapp :
    E-Posta : bursamuze@bursa.bel.tr
    Sorumlu Kişi : Muradiye Kuran ve El Yazmaları Müzesi Sorumlusu

    ZİYARET BİLGİLERİ

    Bursa Müze, bünyesinde yer tüm müzelerimiz Pazartesi günleri kapalıdır. 1 Ocak’ta ve dini bayramların ilk günlerinde  kapalı olup bunlar dışında resmi tatillerde açıktır.

     

    Salı - Pazar

    11:00 - 19:00

    Salı - Pazar

    11:00 - 19:00

     

    Güvenli bir ziyaret için Arter binasında alınan tedbirleri ve bu dönemde uygulanan ziyaret kurallarını görüntülemek için tıklayın.


    • Perşembe günleri sergi girişleri tüm ziyaretçiler için ücretsizdir.
    • Sergi girişi, engelli ziyaretçinin refakatçisi için de ücretsizdir.
    • Sergi giriş bileti, tüm galerileri kapsar.
    • Bursa Müze binasının Kütüphane, Kitabevi, Bistro by Divan alanlarına, kamuya açık etkinliklere ve Galeri 0'daki sergiye giriş için bilet gerekli değildir.

     

    NASIL GİDERİM?

    Servis ve Ulaşım

    Bursa Müze'ye Osmangazi dışından gelmek isteyenler düzenli işleyen servis araçlarıyla ulaşabilirsiniz.


     
    Toplu Taşıma

    Bursa Müze, Merinos metro istasyonu Gezi çıkışına ve Osmanbey metro istasyonu Pangaltı/Dolapdere çıkışına 10-15 dakika yürüme mesafesinde bulunuyor.



    Müzeye Yakın Otoparklar

    Müzelere aracınızla gelmeniz durumunda Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi otoparkını (AKKM Otoparkı) kullanabilirsiniz. Açık ve kapalı şekilde iki tür otoparkın yanı sıra VIP girişler için özel otopark alanıda mevcuttur.


Bunu Paylaş:
Sultan I. Murad Hüdavendigar Külliyesi ziyaretler için hemen rezervasyon yapabilir veya ziyaretinizi planlayabilirsiniz.

DİĞER MÜZELERİMİZ