Bursa Vakıf Kültürü Müzesi

  • Vakıf Kültürü Müzesi Türk- İslam kültürünün hayırseverlik göstergesi olan vakıfların, Osmanlı vakıf kültürünün şekillendirdiği Bursa’da nasıl geliştiği ve dünyaya nasıl yayıldığını aktarabilmek amacı ile 17 Şubat 2017 tarihinde kapılarını ziyaretçilerine açmıştır.

    Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi içerisinde konumlandırılan Müze; hâlihazırda hizmet veren tarihi Merinos Fabrikasının anılarını günümüze taşıyan “Müzeler Kompleksi”  içerisinde yer almaktadır.

    Türk İslam kültürünün hayırseverlik göstergesi olan ve sadece Allahü Tealla’nın rızası gözetilerek han, hamam, aşevleri, kütüphaneler, hastaneler ve okul gibi abidevi yapılar inşa ettiren vakıf kültürünün detaylıca senarize edildiği Bursa Vakıf Kültürü Müzesi’nde yüzlerce farklı eser sergilenmektedir. Müzede ağırlıklı olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Bursa’da bulunan külliyelerde bulunan eserler, hat levhaları, şamdanlar, halı ve kilimler, Hilye-i Şerifler, dervişlerin kullandığı teberler, Üftade Hazretleri’nin eşyaları sergilenmektedir. Müzede en çok ilgi çeken eserlerin başında ise Muradiye Camii’nden vakfedilen 500 yılık el yazması Kur’an-ı Kerim ile Hz. Muhammed (SAV) efendimizin hırkasının sarıldığı Destimal-i Şerif gelmektedir.


    Bursa Vakıf Kültürü Müzesi’nde ayrıca Yeşil, Ulucami, Muradiye Medresesi, Kozahan ve Irgandı Köprüsü’nün birebir küçültülmüş minyatürü ile Künde kari tekniğiyle yapılmış Yeşil Türbe kapısı ve Osmanlı’da hayvanlara verilen önemin en güzel örneklerinden kuş evlerinin maketleri sergileniyor.

    EĞİTİM ÇALIŞMALARI

    Müze’de özellikle çocuk ve gençlerin vakıf kültürünü daha yakından tanımalarına yardımcı olması amacıyla eğitim ve drama çalışmaları yapılmaktadır.

    ENGELLİ ZİYARETÇİLER

    Vakıf Kültürü Müzesi girişi ve müze bölümleri tekerlekli sandalye kullanan veya merdiven kullanamayan ziyaretçiler için uygundur. Tüm katlara asansörle ulaşılabilinmektedir.  Tuvaletler engelli ziyaretçilerin kullanımına uygun biçimde tasarlanmışdır.

    ZİYARETİNİZİ PLANLAYIN

    Bursa Vakıf Kültürü Müzesi'ne kendiniz ve okul, dernek, stk ve diğer kurum ve kuruluşlar için ziyaret planı oluşturabilirsiniz. Grup rezevasyonları ziyaret planı oluşturmadan ve rezervasyon yapmadan önce eğitim programlarını veya ders programlarını incelemenizi önemle tavsiye ederiz.

    • Tüm rehberli turlar için rezervasyon koşulu vardır.
    • Okul grupları, özel rehberli tur talepleriniz, drama atölyeleri ve diğer etkinlik detayları, rezervasyonları ve ücret bilgileri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

    Erişilebilirlik

    Engelli bireylerin ziyaretlerine uygun tasarlanan Bursa Vakıf Kültürü Müzesi’nde tekerlekli sandalye kullanıcıları, asansör ve rampalarla müzenin tüm katlarına ve sergi salonlarına ulaşabilmektedir. Bununla birlikte müzede engelli ziyaretçilerin kullanımına uygun tuvalet ve dileyen misafirlerin kullanabilmesi için tekerlekli sandalyeler de bulunmaktadır. 

  • İLETİŞİM BİLGİLERİ
    Müze Adı : Bursa Vakıf Kültürü Müzesi
    Adres : Merinos Parkı Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Doğu Kapısı Girişi 2. Kat (Tekstil Sanayi Müzesi Üst Katı) Osmangazi / BURSA
    Telefon : (0224) 716-2118
    Whatapp :
    E-Posta : bursamuze@bursa.bel.tr
    Sorumlu Kişi : Bursa Vakıf Kültürü Müzesi

    ZİYARET BİLGİLERİ

    Bursa Müze, bünyesinde yer tüm müzelerimiz Pazartesi günleri kapalıdır. 1 Ocak’ta ve dini bayramların ilk günlerinde  kapalı olup bunlar dışında resmi tatillerde açıktır.


    Salı - Pazar

    09:00 - 17:30


    • Müzemiz ziyaretleri ücretsizdir.
    • Vakıf Kültürü Müzesi’nde gruplara rehberlik hizmeti verilmekte olup bireysel ziyaretlerde rehberlik hizmeti verilmemektedir. 
    • Bireysel ziyaretlerde danışmadan yetişkinlere ve çocuklara yönelik farklı anlatımlı sesli rehberi ücretsiz olarak temin edebilirsiniz.
    • Tüm rehberli turlar için rezervasyon koşulu vardır.
    • Okul grupları, özel rehberli tur talepleriniz, drama atölyeleri ve diğer etkinlik detayları, rezervasyonları ve ücret bilgileri için www.bursamuze.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

    ENGELLİ ZİYARETÇİLER

    Vakıf Kültürü Müzesi girişi ve müze bölümleri tekerlekli sandalye kullanan veya merdiven kullanamayan ziyaretçiler için uygundur. Tüm katlara asansörle ulaşılabilinmektedir.  Tuvaletler engelli ziyaretçilerin kullanımına uygun biçimde tasarlanmışdır.


     

    NASIL GİDERİM?

    Servis ve Ulaşım

    Bursa Müze'ye Osmangazi dışından gelmek isteyenler düzenli işleyen servis araçlarıyla ulaşabilirsiniz.


     
    Toplu Taşıma

    OTOBÜS: 1/H, 101, 102, 14/F, 14/L, 14/N, 15, 31/A, 35/H, 38/B, 43/D, 8/L, 9/D, 96, 97/G, 15/D, 15/H, 18/A, 19/C, 19/D, 25, 99

    METRO: 1 ve 2 nolu hatlar “MERİNOS” istasyonu

    DOLMUŞ: Atatürk Caddesi Ulu Camii önündeki dolmuş durağından kalkan Etibank-Soğanlı dolmuşları ile Merinos Park’ta indiğinizde müzemize ulaşabilirsiniz.



    Müzeye Yakın Otoparklar

    Vakıf Kültürü Müzesi’ne aracınız ile gelmeniz halinde Merinos Park açık ya da kapalı otoparkını ücretli olarak kullanabilirsiniz.


Bunu Paylaş:
Bursa Vakıf Kültürü Müzesi ziyaretler için hemen rezervasyon yapabilir veya ziyaretinizi planlayabilirsiniz.

DİĞER MÜZELERİMİZ