Bursa Göç Tarihi Müzesi

  • Anadolu topraklarında tarih öncesi dönemlerden günümüze değin süren 'göç' olgusunu sunmak, insanların yaşamlarına yaptığı etki ve göç eden insanların göç ederken ya da ‘göçmen’ ünvanını aldıktan sonra geride bıraktığı hikâyeleri ve yeni yaşamlarına alışma dönemleri sırasında elde edilen bulgu, belge ve malzemenin Bursa için önemini ortaya koymak amacı ile 07.11.2014 tarihinde Bursa Göç Tarihi Müzesi ziyaretçilerine kapılarını açmıştır.

    Bursa Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürlüğü bünyesinde hizmet vermekte olan Bursa Göç Tarihi Müzesi 8500 yıllık Bursa tarihi içinde kimi zaman doğal bir gereklilik olarak; kimi zaman savaşların, kimi zaman da baskıların ardından gerçekleşen demografik hareketliliğin tarihini anlatmayı hedeflemektedir. Bursa ili, tarihinin içinde sakladığı ülkeler ve milletler ile tarihin ilk çağlarından bu yana verimli toprakları ve insan yaşamının zenginleşmesine katkıda bulanabilecek kendine has öğeleri ile her yüzyılda ilgi uyandıran bir yerleşim merkezi olmuştur. 

    Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi içerisinde konumlandırılan Müze; hâlihazırda hizmet veren tarihi Merinos Fabrikasının anılarını günümüze taşıyan “Müzeler Kompleksi”  içerisinde yer almaktadır. 

    Müze içerisinde;

    • Bursa’daki ilk ayak izleri, ilk yerleşim yerleri
    • Bursa’da medeniyete doğru gerçekleştirilen çalışmalar
    • Bursa’nın İlk Göçmenleri; Bitinyalılar, Traklar, Ege Kolonileri
    • Osmanlı’dan Rumeli’ye Göçler
    • 93 Harbi ve Balkan Göçmenleri - 1913 Göç’ü
    • Cumhuriyet Dönemi Göçleri
    • 1989 Balkan Soydaş Göç’ü
    • Kırım Göçleri
    • Kafkasya Göçleri
    • Göç ile değişen Bursa ile günümüz Bursa’sı anlatılmaya çalışılmıştır. Müzede her bölümde TV’ler aracılığıyla o bölüm ile alakalı bilgiler sunulmakla birlikte ayrıca hayatın içinden yaşanmış hikâyelerin de bulunduğu dijital bir konsept mevcuttur. 


    Bursa göç anlamında zengin bir şehirdir. Pek çok evde ailelerden miras kalan bavullar, dikiş makinaları, kıyafetler ve pek çok kişisel eşyalar mevcuttur. Kişisel ve aile yadigârı bu ve benzeri pek çok eser Müze Galeri alanında sergilenerek gelecek nesillere aktarılmaktadır. Bunun yanı sıra geçmişi günümüze taşıyan fotoğraf sergileri de yine galeride sergilenmektedir.

    Teknolojinin çeşitli olanakları kullanılarak interaktif hale gelen Müze ile özellikle göç yolculuklarının çilesine dair Balkan, Kırım ve Kafkasya’dan Bursa’ya yapılan göçlerin canlandırmalarına sahiptir. 

    EĞİTİM ÇALIŞMALARI

    Müze’de özellikle çocuk ve gençlerin göç olgusunu daha yakından tanımalarına yardımcı olması amacıyla eğitim ve drama çalışmaları yapılmaktadır. 

    ZİYARETİNİZİ PLANLAYIN

    BursaGöç Tarihi Müzesi'ne kendiniz ve okul, dernek, stk ve diğer kurum ve kuruluşlar için ziyaret planı oluşturabilirsiniz. Grup rezevasyonları ziyaret planı oluşturmadan ve rezervasyon yapmadan önce eğitim programlarını veya ders programlarını incelemenizi önemle tavsiye ederiz.

    • Tüm rehberli turlar için rezervasyon koşulu vardır.
    • Altı yaştan itibaren tüm yaş gruplarına uygun drama atölyeleri hazırlanmaktadır.
    • Okul grupları, özel rehberli tur talepleriniz, drama atölyeleri ve diğer etkinlik detayları, rezervasyonları ve ücret bilgileri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

    Erişilebilirlik

    Engelli bireylerin ziyaretlerine uygun tasarlanan Bursa Göç Tarihi Müzesi’nde tekerlekli sandalye kullanıcıları, asansör ve rampalarla müzenin tüm katlarına ve sergi salonlarına ulaşabilmektedir. Bununla birlikte müzede engelli ziyaretçilerin kullanımına uygun tuvalet ve dileyen misafirlerin kullanabilmesi için tekerlekli sandalyeler de bulunmaktadır.  

  • İLETİŞİM BİLGİLERİ
    Müze Adı : Bursa Göç Tarihi Müzesi
    Adres : Atatürk Kongre Kültür Merkezi, Doğu Girişi 2. Kat (Tekstil ve Sanayi Müzesi Üst Katı) Osmangazi / BURSA
    Telefon : (0224) 716-3719
    Whatapp :
    E-Posta : bursamuze@bursa.bel.tr
    Sorumlu Kişi : Bursa Göç Müzesi Sorumlusu

    ZİYARET BİLGİLERİ

    Bursa Müze, bünyesinde yer tüm müzelerimiz Pazartesi günleri kapalıdır. 1 Ocak’ta ve dini bayramların ilk günlerinde  kapalı olup bunlar dışında resmi tatillerde açıktır.


    Salı - Pazar

    09:00 - 17:30

    • Bursa Göç Tarihi Müzesi’nde gruplara rehberlik hizmeti verilmekte olup bireysel ziyaretlerde rehberlik hizmeti verilmemektedir.
    • Bireysel ziyaretlerde danışmadan yetişkinlere ve çocuklara yönelik farklı anlatımlı sesli rehberi ücretsiz olarak temin edebilirsiniz.
    • Tüm rehberli turlar için rezervasyon koşulu vardır.
    • Okul grupları, özel rehberli tur talepleriniz, drama atölyeleri ve diğer etkinlik detayları, rezervasyonları ve ücret bilgileri için www.bursamuze.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

     

    ENGELLİ ZİYARETÇİLER

    Bursa Göç Tarihi Müzesi girişi ve müze bölümleri tekerlekli sandalye kullanan veya merdiven kullanamayan ziyaretçiler için uygundur. Tüm katlara asansörle ulaşılabilinmektedir.  Tuvaletler engelli ziyaretçilerin kullanımına uygun biçimde tasarlanmışdır.


     

    NASIL GİDERİM?

    Servis ve Ulaşım

    Bursa Müze'ye Osmangazi dışından gelmek isteyenler düzenli işleyen servis araçlarıyla ulaşabilirsiniz.


     
    Toplu Taşıma



    OTOBÜS: 1/H, 101, 102, 14/F, 14/L, 14/N, 15, 31/A, 35/H, 38/B, 43/D, 8/L, 9/D, 96, 97/G, 15/D, 15/H, 18/A, 19/C, 19/D, 25, 99

    METRO: 1 ve 2 nolu hatlar “MERİNOS” istasyonu

    DOLMUŞ: Atatürk Caddesi Ulu Camii önündeki dolmuş durağından kalkan Etibank-Soğanlı dolmuşları ile Merinos Park’ta indiğinizde müzemize ulaşabilirsiniz.



    Müzeye Yakın Otoparklar

    Müzelere aracınızla gelmeniz durumunda Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi otoparkını (AKKM Otoparkı) kullanabilirsiniz. Açık ve kapalı şekilde iki tür otoparkın yanı sıra VIP girişler için özel otopark alanıda mevcuttur.


Bunu Paylaş:
Bursa Göç Tarihi Müzesi ziyaretler için hemen rezervasyon yapabilir veya ziyaretinizi planlayabilirsiniz.

DİĞER MÜZELERİMİZ