Muradiye El Yazmaları Müzesi

  • MURADİYE SEMTİ

    Muradiye semti eski sicil defterlerinde Muradbey veya Muradhan olarak adlandırılmıştır. Bursa’da son Osmanlı padişahı II. Murad tarafından yaptırılan Muradiye Külliyesi ile beraber ehemmiyeti artmıştır. Öyle ki bu semtte Muradiye Külliyesi’nden sonra; 15 yy. da külliyenin kuzeyine şu anda Osmanlı Halk Kıyafetleri Müzesi olarak işlev gören Şair Ahmet Paşa Medresesi yapılmıştır. Yine kuzey cenahında 17. Yy. yapısı olarak Osmanlı Evi yer almaktadır. Ayrıca Batı cenahına tarihte önemli bir şahsiyet olarak bilinen Bursa ve İstanbul Subaşılığı yapmış Karşıduran Süleyman Bey Türbesi yapılmıştır, 15. yy. yapısıdır. Yine bu bölgede külliyenin batısında döneminde Rus Konsolosluğu olarak hizmet veren ve şu anda Gençlik Merkezi olarak hizmet veren tipik 19. yüzyıl Osmanlı evi olan Hüsnü Züber evi bulunmaktadır.

    MURADİYE KÜLLİYESİ

    Sultan II. Murad tarafından yaptırılan ve bulunduğu semte adını veren külliye; cami, medrese, hamam, imaret, çeşme ve bâninin türbesinden oluşmaktadır. Hazîresine birçok şehzade ve saray mensubu defnedildiğinden zamanla çeşitli ilâvelerle genişlemiştir. İlk olarak Şehzade Alaeddin ve 1449 yılında yapılan Hüma Hatun türbesi ile en son 1553 yılında yapılan Şehzade Mustafa Türbesi’ne kadar bu süreçte külliye içerisine toplam 13 türbe inşa edilmiştir.

    MURADİYE MEDRESESİ

    Muradiye Medresesi, Sultan II. Murad tarafından 15. yüzyılın başlarında inşa edilmiştir. Muradiye Camii ile beraber düzenlenen 1430 tarihli vakfiyesi, bugün vakıflar genel müdürlüğü arşivinde yer almaktadır. Muradiye Külliyesi’ni oluşturan yapılar topluluğunun önemli bir parçası olan medrese, Türk İslam coğrafyasının  önemli eğitim kurumlarından birisi olarak bilinmektedir. Medresede, yüzyıllar boyunca birçok ilim adamı ders vermiş ve yetişmiştir. 

    Muradiye Medresesi revaklı, açık avlulu ve tek eyvanlı Osmanlı erken dönem medrese plan tipine sahip olup, kare bir avlu etrafında sıralanmış, on dört öğrenci hücresi, iki ara ve bir büyük eyvandan oluşmaktadır. Avlunun ortasında, mermerden sekizgen bir havuz bulunmaktadır.  

    Farklı zamanlarda çeşitli gerekçelerle tamir ve onarımlara tabi tutulan yapıda Cumhuriyet sonrasında ilk önemli müdahale 1951 yılında gerçekleşmiştir. Bu onarımdan sonra uzun yıllar Verem Savaş Dispanseri ve Kanser Erken Tanı Merkezi olarak sağlık hizmetlerinde kullanılmıştır. 2014 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Külliye ile birlikte kapsamlı bir restorasyona tabi tutularak 2017 yılında uygulama çalışmaları tamamlanan yapı,  2014 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilen alan içerisinde yer almaktadır.

    MÜZE İÇERİĞİ

    Muradiye medresesi restorasyondan sonra, yeniden işlevlendirilerek el yazmaları müzesi olarak 18 Ocak 2019  tarihinde hizmete açılmıştır. Büyükşehir belediyesi tarafından Bursa ya kazandırılan müze, konusu itibari ile Türkiye’de bu anlamda önemli  örnekler arasında sayılmaktadır.

    Muradiye El Yazmaları Müzesinde odalar ve revak tamamen sergi alanı olarak kullanılmaktadır. Üzeri kapatılan avluya  ise etkinlik ve atölye alanı olarak yeniden işlev kazandırılmıştır.  Medreseye giriş, sağ odadan başlanmak üzere sırası ile 10. odaya kadar, Kur’an -ı Kerim’in ilk nazil olduğu zamandan günümüze Kur’anın yazılışındaki aşamalar, hat sanatı yoluyla kronolojik olarak izlenmektedir.

     

    Hat sanatıyla beraber diğer islam kitap sanatları arasında yer alan cilt ,tezhip, minyatür ve ebru sanatı ile ilgili örneklerin yanında, bu kitap sanatlarının yapım aşamalarını gösteren kısa video çekimlerine de yer verilmiştir. Medreseye girişin tam karşı cephesinde yeralan ana eyvanda ise 18. Yy dan kalan Hüdavendigar  (1.Murad) sanduka örtüsü ve Bursa’da medfun olan diğer sultan isimlerinin yazılı olduğu levhalar sergilenmektedir. 

    ZİYARET

     

    Neden Ziyaret Etmeliyim?

    • Bursa’nın son Osmanlı Külliyesi olması
    • Külliye içerisinde önemli hanedan mensuplarına ait türbelerin yer alması
    • Çevresinde önemli dini ve sivil yapıların yer alması
    • Şehir merkezinden kısa sürede ulaşımının olması 
    • Semt olarak tarihi ve turistik değer taşıyan dokuya sahip olması
  • İLETİŞİM BİLGİLERİ
    Müze Adı : Muradiye El Yazmaları Müzesi
    Adres : Muradiye Mah. Prof. Dr. Halil İnalcık Sk. No. 3 16050 Osmangazi / BURSA
    Telefon : (0224) 716-3732
    Whatapp : 902247163732
    E-Posta : bursamuze@bursa.bel.tr
    Sorumlu Kişi : Muradiye El Yazmaları Müzesi Sorumlusu

    ZİYARET BİLGİLERİ

    Bursa Müze, bünyesinde yer tüm müzelerimiz Pazartesi günleri kapalıdır. 1 Ocak’ta ve dini bayramların ilk günlerinde  kapalı olup bunlar dışında resmi tatillerde açıktır.


    Salı - Pazar

    09:00 - 17:30

    • Tüm rehberli turlar için rezervasyon koşulu vardır.
    • Okul grupları, özel rehberli tur talepleriniz, Ebru atölyeleri ve diğer etkinlik detayları, rezervasyonları ve ücret bilgileri için bizimle iletişime geçebilirsiniz:

    ENGELLİ ZİYARETÇİLER

    Engelli bireylerin ziyaretlerine uygun tasarlanan Muradiye Kur’an ve El Yazmaları Müzesi’nde tekerlekli sandalye kullanıcıları, rampalarla müzenin tüm alanlarına ulaşabilmektedir.


     

    NASIL GİDERİM?

    Servis ve Ulaşım

    Bursa Müze'ye Osmangazi dışından gelmek isteyenler düzenli işleyen servis araçlarıyla ulaşabilirsiniz.


     
    Toplu Taşıma

    OTOBÜS: 

     
    Demirtaşpaşa’dan: 3C 1A
     
    Şehreküstü’den: 35B
     
    Çekirge’den: E2 3C 1A
     
    Acemler-Cumhuriyet Lisesi’nden: B40 B25
     
    Timurtaşpaşa’dan: 3C 1A B40 B25 5A 40H 18 E2
     
    Uludağ Üniversitesi’nden: E12
     


    Müzeye Yakın Otoparklar

     

     

Bunu Paylaş:
Muradiye El Yazmaları Müzesi ziyaretler için hemen rezervasyon yapabilir veya ziyaretinizi planlayabilirsiniz.

DİĞER MÜZELERİMİZ