Bursa Yaşam Kültürü Müzesi

  • 18.yy Geleneksel Tük Mimarisinin güzel bir örneği olan bu tarihi konak, Bursa’da  deri tabakhaneleri  olan ve Bursa’ya ilk trikotaj makinelerini getiren  Hasan Eşref Efendinin  ailesi için yaptırmış olduğu bir yapıdır.  Ardından Bursa Büyükşehir Belediyesine geçen bu tarihi konağın restorasyonu aslına uygun olarak yapılmış  olup 21 Şubat 2018 yılında Bursa Yaşam Kültürü  Müzesi olarak Bursa’ya ait değerlerin yaşatılması tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına Bursa’ya kazandırılmıştır.

    YAŞAM KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN EN ÖNEMLİ UNSURLAR; GELENEKLER VE GÖRENEKLERDİR.

    Bursa’nın geleneksel yaşam kültüründe unutulmakta olan örf ve adetlerin canlandırmalarla anlatıldığı  müzede  aynı zamanda geleneksel hayatta kullanılan objeler sergilenmiştir.  

    Müzenin 1. Katında sofa, mutfak, başoda, Bursa’ya özgü geleneksel işlemelerle hazırlanmış sünnet yatağı ve sünnet odası, işlemeli havlularla süslenmiş hamalı oda bulunur. Bu katta 150 yıllık paşa mangalı ve 408 parçadan oluşan el yapımı duvar halısı da sergilenmektedir.

    Bu tarihi konakta 2. katta sofa’da bulunan görülmeye değer 170 yıllık üzeri sedef ve fildişi işlemeli oyun seti, gelin odası ve çeyiz geleneği, misafir ağırlamadan hacı tehniyeleri ve gezek kültürüne kadar Bursa’nın  yaşam kültürünü yansıtacak pek çok konu anlatılmıştır. Yapının hem sofa hem de odalarında yaşayan müze anlayışıyla geçmişi yansıtan etkinlikler  bu alanlarda yapılmaktadır.

    YAŞAYAN MÜZE

    Yaşayan Müze geçmişimizin zengin ve köklü kültürünü ziyaretçilerine göstermenin ötesinde ziyaretçisine bu kültürü uygulama ve yaşatma olanağı vermektedir. Konağın çocukları ile masal diyarına yolculuk, unutulmaya yüz tutmuş sokak oyunlarının canlandırılması, drama ile nostaljik bir gezinti ve geleneksel Gezek gecesi eski yaşam kültürünü anlatan ve  bu müzede yaşatılan  en önemli etkinliklerdir.

    YAŞAM KÜLTÜRÜ MÜZESİNDE YAŞAYARAK ÖĞRENME

    Yaşam Kültürü Müzesi’nde tüm eğitim faaliyetleri okul öncesinden yetişkinlere kadar her kesime hitap edecek şekilde tasarlanmaktadır. Yaşantıya dayalı öğrenme modelleri ile kurgulanan bu eğitimler ziyaretçisinin unutulmayacak bir deneyim tatmasına olanak tanır. 

    ZİYARETİNİZİ PLANLAYIN

    Bursa Yaşam Kültürü Müzesine  kendiniz ve okul, dernek, stk ve diğer kurum ve kuruluşlar için ziyaret planı oluşturabilirsiniz. Grup rezevasyonları ziyaret planı oluşturmadan ve rezervasyon yapmadan önce eğitim programlarını veya ders programlarını incelemenizi önemle tavsiye ederiz.

    • Tüm rehberli turlar için rezervasyon koşulu vardır.
    • Okul grupları, özel rehberli tur talepleriniz, drama atölyeleri ve diğer etkinlik detayları, rezervasyonları ve ücret bilgileri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

     

     

  • İLETİŞİM BİLGİLERİ
    Müze Adı : Bursa Yaşam Kültürü Müzesi
    Adres : Alipaşa Mahallesi 3. Başar Sok. No:9 16040 Osmangazi / BURSA
    Telefon : (0224) 716-3780
    Whatapp :
    E-Posta : bursamuze@bursa.bel.tr
    Sorumlu Kişi : Bursa Yaşam Kültürü Müzesi Sorumlusu

    ZİYARET BİLGİLERİ

    Bursa Müze, bünyesinde yer tüm müzelerimiz Pazartesi günleri kapalıdır. 1 Ocak’ta ve dini bayramların ilk günlerinde  kapalı olup bunlar dışında resmi tatillerde açıktır.


    Salı - Pazar

    09:00 - 17:30

    • Tüm rehberli turlar için rezervasyon koşulu vardır.
    • Altı yaştan itibaren tüm yaş gruplarına uygun drama atölyeleri hazırlanmaktadır.
    • Okul grupları, özel rehberli tur talepleriniz, drama atölyeleri ve diğer etkinlik detayları, rezervasyonları ve ücret bilgileri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

     

    NASIL GİDERİM?

    Servis ve Ulaşım

    Bursa Müze'ye Osmangazi dışından gelmek isteyenler düzenli işleyen servis araçlarıyla ulaşabilirsiniz.


     
    Toplu Taşıma

    OTOBÜS: Bursa Terminali’nden: 38-38/G Terminal-Atatürk Caddesi hattı

    Mudanya BUDO İskelesi’nden :F3 BUDO-Teleferik hattı Timurtaş paşa durağında inerek Çakırhamam’dan güney yönüne doğru Pınarbaşı mezarlığına doğru yürüyerek ulaşabilirsiniz. 

    METRO: T 1, T 2 veya T3 nolu metro hatlarından birini tercih ettiğinizde şehreküstü durağında inin. Güney yönünde ilerleyin. 500 m yürüme mesafesinde.

    TRAMVAY: T1 Kent Meydanı- Timurtaş paşa durağında inerek Çakırhamam’dan güney yönüne doğru Pınarbaşı mezarlığına doğru yürüyerek ulaşabilirsiniz. 

    Şehir içi ulaşım için Atatürk Caddesi ve Heykel hatlı tüm otobüs ve dolmuşlar kullanılabilirsiniz.



    Müzeye Yakın Otoparklar

    Yaşam Kültürü Müzesi’ne aracınızla geliyorsanız, Pınarbaşı Burbak açık otoparkını kullanabilirsiniz.


Bunu Paylaş:
Bursa Yaşam Kültürü Müzesi ziyaretler için hemen rezervasyon yapabilir veya ziyaretinizi planlayabilirsiniz.

DİĞER MÜZELERİMİZ