Karagöz Müzesi

  • 2007 yılında açılan Karagöz Müzesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 1339 yılında Bursa Orhan Cami inşaatı vesilesi ile başlamış olan Karagöz Gölge Oyunu Kültürünü tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla kurulmuş özel bir müzedir.

    14 Haziran 1997’e kadar trafo binası olarak kullanılan yapı Bursa Büyükşehir Belediye’si tarafından öncelikle Karagöz Evine ve daha sonra 2007 yılında tekrar yapılandırılarak Türkiye’nin ilk ve tek Karagöz Müzesi’ne dönüştürülmüştür. 

    ADIM ADIM BURSA

    Yaklaşık 30 yıldır Türkiye Elektrik Kurumuna bağlı trafo binası olarak kullanılan ve 1997 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından önce Karagöz Evi daha sonra da 2007 yılında Karagöz Müzesi olarak tasarlanmış yapı, içerisinde 3 galeri, 5 kişilik öğrenci kapasiteli Karagöz tasvir yapım atölyesi, ihtisas kütüphanesi ve 69 kişi izleme kapasitesi olan gösteri salonu bulunmaktadır. 

    Müze girişinde sağ taraftaki galeride Karagöz Kültürünün tarihi süreci ve tanıtımı yapılmaktadır. Gölge oyununda kullanılan dana veya deve derilerinden olan tasvirlerin yapım süreçlerinde kullanılan alet ve materyaller tanıtılmaktadır.

    Sol taraftaki galeride Türk Gölge Oyununda kullanılan, önemli gölge oyunu ustaların oyunlarında kullandıkları, Kültür Bakanlığı Envanterinde bulunan 119 adet Karagöz Tasvirleri sergilenmektedir. Ayrıca Karagöz Gölge Oyunu Ustalarının kısa özgeçmişleri de sunulmaktadır. Bu galeride sergilenen en dikkat çekici tasvirler, Karagöz Sanatının en önemli temsilcilerinden olan Hayali Küçük Ali(Mehmet Muhittin Sevilen) yapımı Karagöz-Hacivat tasvirleridir.

    Orta galeride ise çeşitli ülkelere ait ipli ve el kuklaları sergilenmektedir. Söz konusu kuklalar Bursa Büyükşehir Belediyemiz tarafından iki yılda bir yapılan kukla ve gölge oyunları festivali dolayısı ile Müzemizi ziyaret eden kukla sanatçılarının bağışları olup, Karagöz Müzemize kazandırılmıştır.

    Karagöz Tasvir Yapım Atölyesinde, 8-13 yaş arası çocuklara şeffaf dosyalardan Karagöz Tasvirleri yaptırılarak, içeride bulunan perdede kendilerinin gösteri yapmaları sağlanmaktadır.

    Gösteri salonu; 69 kişilik ve 4 yaşının üzerinde izleyicilerin alındığı,  hayali olarak adlandırılan Karagöz Gölge Oyunu sanatçılarımızın tek başına canlı olarak oyunlarını sergiledikleri salonumuzdur. 

    İhtisas Kütüphanesi, Karagöz Kültürü üzerine ödev ve araştırma yapmak isteyen ziyaretçilerimizin yararlanabildiği bölümdür.

    2009 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras listesine alınmış olan Karagöz Kültürü, Türkiye’nin ilk ve tek Karagöz Müzesi’nde yaşatılmaktadır.

    KARAGÖZ MÜZESİ’NDE EĞİTİM

    Karagöz Tasvir Yapım Atölyesi’nde 8-13 yaş arası çocuklara şeffaf dosyalardan kendi istedikleri Karagöz Gölge Oyununda kullanılan karakterlerin tasvirleri yaptırılarak perdede gösteri yapmaları sağlanmaktadır. Bu sayede çocuklara Karagöz Gölge Oyunu Kültürü tanıtımının yanısıra çizim, boyama, makas kullanma gibi el becerileri kazandırılmaktadır. Ayrıca perdede ailelerine gösteri yaptırılarak özgüvenlerinin gelişmesine katkı sağlanmaktadır.

  • İLETİŞİM BİLGİLERİ
    Müze Adı : Karagöz Müzesi
    Adres : Çekirge Mahallesi, Çekirge Cd. No:159, 16265 Osmangazi / BURSA
    Telefon : (0224) 716-3761
    Whatapp :
    E-Posta : bursamuze@bursa.bel.tr
    Sorumlu Kişi : Karagöz Müzesi Sorumlusu

    ZİYARET BİLGİLERİ

    Bursa Müze, bünyesinde yer tüm müzelerimiz Pazartesi günleri kapalıdır. 1 Ocak’ta ve dini bayramların ilk günlerinde  kapalı olup bunlar dışında resmi tatillerde açıktır.


    Salı - Pazar

    09:00 - 17:30

    • Tüm rehberli turlar için rezervasyon koşulu vardır.
    • Beş yaş ve üzeri bütün yaş gruplarına hitap eden canlı Karagöz Gölge Oyunu gösterilerimiz ve 8-13 yaş arası çocuklara yönelik tasvir yapım atölyelerimiz yapılmaktadır. 
    • Okul grupları, özel rehberli tur talepleriniz, canlı Karagöz Gölge Oyunu ve atölye katılım ücret bilgileri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
    • Müze, eski bir yapı olduğundan bedensel engelliler için uygun değildir.

       

     

    NASIL GİDERİM?

    Servis ve Ulaşım

    Bursa Müze'ye Osmangazi dışından gelmek isteyenler düzenli işleyen servis araçlarıyla ulaşabilirsiniz.

    Karagöz Müzesi yanındaki D0136 ve D0154 numaralı Süleyman Çelebi duraklarından aşağıdaki toplu taşıma otobüsleri geçmektedir.

     


     
    Toplu Taşıma

    Bursa MüzD0136 Süleyman Çelebi Durağı (Batı istikameti) = 28 – 30 – 1/A – 1/C – 19/C – 19/E – 2/E – 25/A – 29/A – 3/C – 38/B – 4/B – 40/H – 5/A – 6/E -

    6/F – 6/F1 – 6/F2 – 6/K1 – B25 – B39 – B40 – B41b – B41c – B42a – B43 – E12 – 18 – 6/Fd – 38/B2 – 6/F3

    D0154 Süleyman Çelebi Durağı (Doğu İstikameti) = 28 – 30 – 96 – 1/A – 1/C – 19/C – 19/E – 2/E – 25/A – 29/A – 3/C – 4/B – 40/H – 5/A – 6/E – 6/F – 6/F1 – 6/F2 – 6/K1 – B25 – B38 – B39 – B40 – B41b – B41c – B42a – B43 – E12 – F3 – 18 – 6/Fd – 38/B2 – 6/F3

    Hafif Raylı Sistem

    T1 ve T2 hatlarını kullanarak Sırameşeler İstasyonunda inerek güney istikametine yaklaşık 600m yürüyerek Karagöz Müzemize ulaşabilirsiniz.



    Müzeye Yakın Otoparklar

    Müzemizin yakınında otopark bulunmamakla birlikte Karagöz Müzemizin karşısındaki anıtın yanındaki cadde araç park etmek için uygundur.


Bunu Paylaş:
Karagöz Müzesi ziyaretler için hemen rezervasyon yapabilir veya ziyaretinizi planlayabilirsiniz.

DİĞER MÜZELERİMİZ