Hünkâr Köşkü, Bursa’nın güneyinde, Yıldırım ilçesine bağlı Uludağ eteklerinde yer alır. Tarihi Köşk, 1844 yılında Sultan Abdülmecit’in Bursa gezisi nedeniyle, dönemin Bursa Valisi Mehmet Salih Paşa tarafından av köşkü olarak yaptırılmıştır. Köşkün, 19 gün gibi kısa bir sürede, binlerce usta çalıştırılarak Padişah’ın gelişine hazır hale getirildiği bilinmektedir.
Hünkâr Köşkü, Tanzimat sonrası batılı anlamda Bursa’da inşa edilen, hem Osmanlı hem de Cumhuriyet dönemini yansıtan ve Bursa’da “Kasr-ı Hümayun” adı altında inşa edilen ilk ve tek yapı olma özelliğine sahiptir.
Padişahlar ve Hünkâr Köşkü
Hünkâr Köşkü’nde 29 Haziran-2 Temmuz 1844 tarihleri arasında Sultan Abdülmecit, 18 Nisan 1862 tarihinde Sultan Abdülaziz ve 23 Ağustos 1909 tarihinde Sultan V. Mehmet Reşat konaklamışlardır.
Padişahların halkı selamladığı köşkün kuzey kesimindeki ağaçlıklı mekân “Temenna” yani selamlama yeri olarak adlandırılır. Bu ifade zamanla bu mevkiin temenyeri olarak adlandırılmasına sebep olmuştur.
Hünkâr Köşkü zaman içinde, Kasr-ı Hümayun, Kasr-ı Milli, Cumhuriyet Köşkü ve Atatürk Köşkü adlarıyla da anılmıştır.
Atatürk ve Hünkâr Köşkü
Hünkâr Köşkü, 1922 yılında Atatürk ile birlikte kurtuluş savaşı komutanlarına 12 gün süreyle ev sahipliği yapmıştır.
Lozan Barış görüşmelerine gidecek delegeler burada konuşulmuştur. Ayrıca Atatürk, Bursa’ya 1925, 1931 ve 1935 tarihlerinde yaptığı ziyaretlerinde de Hünkâr Köşkü’nde konaklamıştır. Bu yüzden köşk, “Atatürk Köşkü” olarak da bilinmektedir.
Atatürk Odasında, Atatürk’e ait özel olarak tasarlanan K&A ibareli karyola, köşkte kullandığı havlular, kahve fincan takımı ve kullandığı terlikleri sergilenmektedir. Atatürk’ün çalışma odasında ise çalışma masası ve kadife kumaşlı orijinal dinlenme kanepesi mevcuttur.
Atatürk’ün manevi kızları Ülkü Adatepe ve Sabiha Gökçen’e ait yatak odaları da Köşk’ün giriş katında bulunmaktadır.
Sabiha Gökçen ve Atatürk Hünkâr Köşkü’nün Bahçesinde Tanışmışlar…
Atatürk’ün manevi kızı Bursalı Sabiha Gökçen, Atatürk’ün 1925 yılında ki Bursa ziyaretinde konakladığı Hünkâr Köşkü’nün bahçesinde, Atatürk ile tanışarak evlat edinilmiştir.
Köşkte dikkati çeken objelerden bir diğeri avizelerdir…
İtalyan Murano tarzı, Bohemia (Çekoslavakia) kristali avizelerin en önemli özelliği renkli camdan el yapımı olmalarıdır. El yapımı olduğu için dünyada tek(unique) örneklerdir.
Hünkâr Köşkü Müzesi’nde Cumhuriyet’in ilk Türk Bayraklarından birini de görmek mümkün…
Köşkün alt katında bulunan Havuzlu Salon’da, Hünkâr Köşkü Müzesi koleksiyonunda bulunan, ay ve yıldızın ustalıkla nakşedildiği, 1925 yılına ait ilk Türk bayraklarından biri sergilenmektedir. Ayrıca Cumhuriyetimizin ilk yıllarına ait tarihimizin en kıymetli hatıralarından olan bayrağımızın sol üst köşesinde Cumhurbaşkanlığı forsu yer alıyor. Forsun çevresindeki 16 yıldız tarihte kurulan 16 Türk devletini, ortadaki güneş motifi ise Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuzluğunu ifade etmektedir.
19. Yüzyılda Osmanlı köşk ve saraylarında “Yemek Odası” kavramı ilk kez ortaya çıkıyordu. Bu kültürün ilk örneklerinden biri ise Hünkâr Köşkü’ndeydi…
Köşkün yemek odasında 14 kişilik yemek masası yer alıyor. Bu odanın tavan yüzeyindeki kalemişi süslemeler özellikle orta bölümde yemek odasına uygun şekilde resmedilmiş ve çeşitli meyve resimleri ile süslenmiştir. Tam ortada yer alan aslan figüründen dolayı bu oda aslanlı oda olarak da bilinmektedir. Aslan hem gücü, kuvveti temsil ettiği için hem de av köşkü olduğu için tercih edilmiştir. Aslan figürünün çizim tekniğinden kaynaklanan bir özelliği de vardır. Aslan, odanın hangi yönünden bakarsanız bakın, bakana dönük konumda görünmektedir.
Günümüzde Hünkâr Köşkü Müzesi
En son 1995 yılında, Milli Saraylar Dairesi Başkanlığı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ortak çalışması ile restorasyonu tamamlanan Hünkâr Köşkü, 29 Mayıs 2003 tarihinde Bursa Büyükşehir Belediyesine bağlı müze olarak hizmete açılmıştır. Mevcut eşyalar Dolmabahçe Sarayı restorasyon atölyelerinde onarım görmüş ve özgün hallerine dönüştürülmüştür. Müze de teşhire sunulan eşyaların tamamı köşke ait orijinal eşyalardır.
Hünkâr Köşkü Müzesi giriş ve bodrum katları olmak üzere 2 katlıdır.(Teşhire açık alanlar)
Giriş Kat
Giriş Holü
Kabul Salonu
Atatürk Odası
Atatürk’ün Çalışma Odası
Sabiha ve Ülkü Yatak Odası
Dinlenme Odası
Yaver Odası
Bodrum Alt Kat
Havuzlu Salon (Geçici sergi alanı olarak kullanılan bu bölümde “Köşkün Mutfağı” sergisi izlenimdedir.)
Alt Kat Yatak Odası
Yemek Odası
Müze bahçesinde, izlenimde olan açık alan sergilerini gezebilirsiniz.
İzlenimde olan sergi “Bursa’nın Köşkleri”
Müze bahçe alanında, restoran ve kafeterya bölümlerinden yararlanabileceğiniz Hünkâr Köşkü Sosyal Tesisleri hizmet vermektedir.
ÖNEMLİ UYARI
Hünkâr Köşkü Müzesi’nin kapalı mekânlarında fotoğraf makinesi, kamera veya cep telefonu ile çekim yapılamaz. Gezi sırasında lütfen belirlenen halı üzerinde kalınız ve objelere el sürmeyiniz.
Müze Adı | : | Hünkar Köşkü Müzesi |
Adres | : | Mollarap Mah. Köşk Cad. No/2 Yıldırım / BURSA |
Telefon | : | (0224) 716-3796 |
Whatapp | : | |
E-Posta | : | bursamuze@bursa.bel.tr |
Sorumlu Kişi | : | Hünkar Köşkü Müzesi |
Bursa Müze, bünyesinde yer tüm müzelerimiz Pazartesi günleri kapalıdır. 1 Ocak’ta ve dini bayramların ilk günlerinde kapalı olup bunlar dışında resmi tatillerde açıktır.
Telefon: 0224 716 37 96-97
Salı - Pazar
Bursa Müze'ye Osmangazi dışından gelmek isteyenler düzenli işleyen servis araçlarıyla ulaşabilirsiniz.
Otobüs: Burulaş 37-Heykel Atatürk Cd.-Hünkâr Köşkü
Burulaş G/2- Siteler- 4. Vakıf SK.
Özel otopark bulunmamaktadır. Müze güzergâhında bulunan uygun alanlar araç park alanı olarak kullanılmaktadır.